Näytteenotto

Näytteet otetaan kahdelta erilaiselta alueelta, toinen avoimelta alueelta (maatalousmaa, puutarha…) ja toinen puustoiselta alueelta (erilaiset metsät). Etsi paikka josta otat näytteen ja merkitse 25 cm x 25 cm kokoinen alue. Näytteenotossa käytetään kolmea eri metodia: 1) jätöskasojen laskenta 2) erottelu sinappivedellä 3) maa-aineksen tutkiminen käsin.

Jätöskasojen laskeminen:

Laske ensin jätöskasat. Aneekiset lierot (syväkaivajat) tekevät jätöksensä tunneleidensa suuaukoille maanpinnalle. Nämä kasat ovat yleensä melko suuria (halkaisijaltaan 2-5 cm ja 1-2 cm korkeita) ja niissä on pieni kuoppa keskellä tunnelin suun kohdalla. Lierojen jätöskasoja on helppo laskea, kun ne on opetellut tunnistamaan. Yhdessä tunnelissa asuu normaalisti vain yksi liero, joten jätöskasat laskemalla saa hyvän käsityksen näytealalla elävien lierojen määrästä.

Kaiva lapiolla 25 x 25 cm kokoinen kuoppa ja laita kuopasta tuleva maa-aines muovipussiin. Kuopan tulisi olla 10 cm syvä. Jos työskentelet parin kanssa, toinen voi aloittaa maa-aineksen tutkimisen käsin ja toinen voi erotella madot kuopasta sinappiveden avulla (jos työskentelet yksin, tee ensin erottelu sinappivedellä, ja tutki muovipussissa oleva maa-aines vasta sen jälkeen). Ne lierot, jotka löytyvät käsin tutkimalla muovipussin maa-aineksesta laitetaan eri näyteastiaan kuin ne lierot, jotka löytyvät sinappiveden avulla.

Erottelu sinappivedellä:

Etsi kaivamastasi kuopasta syvälle maahan kaivautuvat lierot sinappiveden avulla. Sinappivesi ärsyttää lierojen ihoa, mutta ei satuta niitä. Toimi näin:

  1. Sekoita kahteen litraan vettä 20 grammaa jauhettuja sinapin siemeniä (sinappijauhetta). Muista sekoittaa ravistelemalla pulloa.
  2. Kaada hitaasti puolet sinappivedestä koko näytealalle, ei yhteen kohtaan.
  3. Aseta ajastin viiden minuutin kohdalle. Viiden minuutin aikana kerää kaikki pinnalle nousevat lierot näyteastiaan (esimerkisi tarjottimelle). Odotathan, että liero on tullut kokonaan ulos maasta ennen kuin poimit sen, jottei se katkea.
  4. Kun viisi minuuttia on kulunut ja olet kerännyt kaikki pinnalle nousseet lierot, kaada näytealalle loput sinappivedestä. Kerää taas pinnalle nousevat lierot näyteastiaan.

Maa-aineksen tutkiminen käsin:

Lopuksi tutki maa-aines käsin. Ota muovipussista kourallinen maata käsiisi ja tutki onko siinä lieroja. Jos löydät lieron, laita se talteen näyteastiaan, mutta ei samaan, johon laitoit sinappiveden avulla löytämäsi lierot. Heitä loppu maa-aines kädestäsi pois kun olet tutkinut sen ja ota uusi kourallinen tutkittavaksi. Jatka tätä niin kauan kun olet käynyt koko maa-aineksen läpi.